Siitä, mistä masaliisan nimi on peräisin, ei ole harmainta haisuakaan. Ehkä Masan Liisa on niitä leiponut: porissa genetiivin ännä kun ei kuulu. Vasta Turkuun muutettuani sain kuulla, että masaliisa ei olekaan kyseisen leivonnaisen yleisesti tunnettu nimitys. Minulle masaliisa on aina ollut masaliisaa ja sitä se tulee aina jatkossakin olemaan.
Masaliisa (pellillinen eli noin 20 - 30 palaa)
Pohja:
2 munaa
3 dl sokeria
1½ dl maitoa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
150 g sulatettua voita
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää maito vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Lisää sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kuorrutus:
75 g sulatettua voita
2 rkl kahvia (ei siis kahvinporoja)
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
225 g tomusokeria (eli puolikas Dansukkerin paketti)
Lisää kahvijuoma sulatettuun voihin. Sekoita kuivat aineet keskenään (tomusokeri siivilän läpi) ja lisää seokseen koko ajan sekoittaen. Levitä tasainen kuorrutus kypsän (ja vielä kuuman) pohjan päälle. Koristele nonparelleilla tai vaikkapa kookoshiutaleilla, kun kuorrutus on vielä pehmeä.
Masaliisa tekee aina kauppansa ja jokainen herkkusuu on sitä kehunut. Herkullisuutensa lisäksi se on nopea ja helppo valmistaa.
Meillä masaliisaa kutsutaan nimellä prötti. :D Mistä lie tullut moinen nimi, mut äiti on sitä ainaki käyttäny niin kauan kuin muistan.
VastaaPoistaIhana! Prötti! :D
VastaaPoistaMasaliisaa sen olla pitää. Oli mun kaverit Matti ja Liisa vähän ihmeissään ku ekan kerran kuuli ton :)
VastaaPoistaMasaliisa on kyllä tummanruskeaa, eli ns. mokkapaloja suomeksi. Masaliisaan en ole törmännyt kuin Porissa. Tämä vaalea versio on Tuuloman torttu.
VastaaPoista