keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Jyväpussi

Nyt menee kyllä ihan mummoiluksi, mutta menköön tämän(kin) kerran. Onko hartialämmitin aka jyväpussi teille tuttu juttu? Meillä on kotikotona jyväpussi lojunut sohvan käsinojalla tai istuintyynyjen välissä jo monen monta vuotta. Niin monta vuotta, että en edes tiedä, onko ollut aikaa ennen jyväpussia? Jyväpussi on nerokas keksintö, ja nyt päivien kylmetessä tuli mieleeni tehdä itsellenikin sellainen. Tällä vilukissalla on aina hartiat jumissa.


Jyväpussi on siis tuollainen sateenkaaren muotoinen pussi, joka on täytetty puolilleen kauranjyvillä. Jyväpussia voi käyttää kahdella tavalla: Sen voi laittaa mikroon (noin minuutiksi; edit. tai kunnes jyvät ovat riittävän lämpimiä), minkä jälkeen säkki heitetään harteille ja annetaan lämpimien jyvien lämmittää ja rentouttaa harteita. Jyväpussin voi myös pistää pakastimeen, minkä jälkeen pussia voidaan käyttää kylmähoidossa, esimerkiksi urheilun aiheuttamiin lihasvaurioihin.  

Ompelin jyväpussin mamman kätköistä löytyneistä kankaanpaloista. Meillä on muuten mökillä tuvassa samasta kankaasta ommellut verhot! Ensin olin, että hei tuohan on Marimekon Muijaa, mutta eipäs olekaan. Tulipahan nyt hyödynnettyä tuo vuosikymmeniä varastoissa lojunut kolmikymmensenttinen kankaansuiru. Tämän pussin jyvät on napattu vanhasta (rikkoutuneesta) jyväpussista, mutta nyt talven tullen isoista marketeista löytyy linnunruuaksi tarkoitettuja kauranjyviä pilvin pimein.

Jyväpussi on oiva joululahja hartiakipuiselle äidille, mummolle tai ystävälle. Sopii se toki myös isänpäivälahjaksi isukille tai taatalle. Jos innostut tällaisen nyt tekemään, niin muista ommella ja huolitella saumat tarpeeksi tiheällä tikillä, jottei jyvät karkaile hartiapussia retuuttaessa.

Ohjeet:
 1. Tarvitset kaksi kaavan mukaan (ks. kuva alla) leikattua palaa. Leikkaa osat kaavan mukaisesti taitteelta.
 2. Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain ja ompele kaikki muut sivut paitsi toinen lyhyistä saumoista, jotta saat kaadettua jyvät sisään. Käännä työ.
 3. Toiset tykkäävät tikata pussin neljään osioon, jolloin kaikki jyvät eivät pääse valahtamaan toiseen reunaan säkkiä. Jos haluat tehdä niin, kaada pussiin jyviä vain yhden osion verran (jokainen osio vain puolilleen jyviä) ja tikkaa kiinni yksi pussinneljännes kerrallaan. Jos et halua jakaa pussia osioihin, kaada pussi noin puolilleen jyviä. Älä laita liikaa jyviä, jottei siitä tule liian painava ja jotta se mukautuu harteille hyvin. 
 4. Ompele avoin pussinsuu kiinni tihein pistoin joko käsin tai koneella. Itse ompelin käsin, jotta sain sauman piiloon. Helpompaa kuin heinänteko!


Liitänpä tänne vielä kaavankin jpg-muodossa (koska en tiedä, miten tänne saisi liitettyä pdf-tiedostoja). Tulostaessasi mukauta kaava A4-arkin kokoiseksi, niin mittasuhteet pysyvät oikeina.


P.S. Koska jyväpussia lämmitetään mikrossa, muistathan paloturvallisuuden kankaita ja lankoja valitessasi. Älä missään nimessä käytä minkäänlaisia metalliosia (esim. vetoketjuja tai nappeja).

11 kommenttia:

 1. Kyllä olisi nyt tarpeen tuommoinen, kun hartia on kipeä!

  VastaaPoista
 2. Jyväpussi on kyllä ihan ässä! Oon tehnyt niitä jo pienenä mummoille ja kummeille lahjaksi, ja nyt myöhemminkin pyynnöstä tehnyt uusia jo puhkikulutettujen tilalle. :) Itselle ei oo tullut tehtyä, ja just tuossa manasinkin et pitäis tehdä kun taas hartiat jumissa...

  Ja mummoiluhan on just jees! ;)

  VastaaPoista
 3. Maca: Siitä sitten vain ompelemaan! Tosi pikainen askar!

  Annika: Mä tein ekan jyväpussini joskus yläasteikäisenä kunnan käsityökerhossa. Se jyväpussi oli verhottu lampaaksi. Silmät ja korvat ja jalat ja kaikki. Haha. Annoin sen isälle isänpäivälahjaksi. Suosittelen kyllä tekemään itsellesikin jyväpussin!

  VastaaPoista
 4. Argh typerä puhelimeni ei ollutkaan kommentoinut tähän! Eli kysymys kuului oletko tilannut nuo melkein kuin uusi -laput (joka tässäkin ihanassa pussissa näkyy) jostain? Pitäisi itsekin tilata samanmoisia :)

  VastaaPoista
 5. Roosa, en oo tilannut lappuja, vaan painan ne itse tuollaiselle nauhalle tai kankaanpalalle tarpeen mukaan. Tätä postausta aiemmin kommentoinut Annika on kyllä viimeisimmän blogipostauksensa perusteella juuri tilannut merkkilappusia, häneltä kannattaa varmaan kysellä vinkkiä! :)

  VastaaPoista
 6. Vain minuutin? Pidän omaani mikrossa kolmesta neljään minuuttia.

  VastaaPoista
 7. No riippuu varmaan tehosta ja siitä, kuinka kuumaksi sen haluaa. Mun mikrossa minuutti riittää hyvin :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos ihastuttavasta ohjeesta Kristiina!! Tein meille yhden pussukan, mutta pian oli pakko tehdä toinen, kun tuli niin kova "riita" Teron kanssa siitä kumpi sitä käyttää. :) Nyt on siis molemmilla omat jyväpussit.

  VastaaPoista
 9. Kiva kuulla, että ohjeesta on ollut iloa! Uusi villitys pariskunnille: mätsäävät jyväpussit? :D

  VastaaPoista
 10. Meilläkin (kaurapussina tunnetaan paremmin) on lojunut sohvan reunalla jo monen monta vuotta ja eniten sitä käyttää 7v tyttöni, joka lämmittää melkein joka ilta sillä sänkynsä =)
  Itsekin laitoin pusseja jakoon koko suvulle jouluksi...
  On se vaan niin loistava "keksintö"!

  VastaaPoista
 11. Kiitos simppelistä ohjeesta. Olin unohtanut tämän kirjanmerkkeihini ja kuvitellut tekeväni monimutkaisemman oloisen jyväpussin erään kuvan pohjalta. No eihän se projekti mihinkään ole edennyt, joten kiitos kaavasta ja simppelistä ohjeesta, tämän luulisin saavani oikeasti aikaan.

  -H

  VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?