torstai 3. tammikuuta 2013

Saaristolaisleipä Nauvosta


Sain ystävältäni reseptin, jonka hän oli saanut ystävältään. Annoin reseptin eteenpäin ystävälleni ja päätinpä jakaa sen täällä blogissakin, kun kerran sain luvan reseptin levittämiseen. Voi kuinka herkkua tämä leipä onkaan! Oli pakko ostaa taas litra piimää ihan vain tätä tarkoitusta varten, josko viikonloppuna tekaisisin jälleen uuden satsin saaristolaisleipää.



Saaristolaisleipä Nauvosta
1 litra piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun siirappia, vettä


Etsi käsiisi noin 5-6-litrainen kulho tai kaksi pienempää kulhoa. Lämmitä piimä varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 ½ tuntia liinan alla.
Voitele kaksi kahden litran vetoista pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin. Minä jaoin taikinan yhteen pitkänmalliseen isoon leipävuokaan ja pyöreään kakkuvuokaan (halkaisija 24 cm).
Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 ½ tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella ja jatka paistamista vielä puolisen tuntia.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Maultaan vahvat leivät säilyvät hyvin. Leivät voi myös pakastaa.

11 kommenttia:

  1. olen saanut maistaa tuota leipää ja tykkäsin siitä kovasti!

    VastaaPoista
  2. Kiva blogi, löysin tänne juuri toisen blogin kautta! Saaristolaisleipää on pitänyt tehdä jo kauan, mutta en ole vaan saanut aikaiseksi. Jospa nyt kokeilisi.

    VastaaPoista
  3. Irmastiina: Minäkin tykkään aivan valtavasti tuosta leivästä!

    Jenny: Kiitos ja tervetuloa toistekin vierailemaan! Minulla on itse asiassa paraikaa uusi satsi uunissa paistumassa. Ihana tuoksu leijailee uunista :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä! On pakko kyllä myös itse joku päivä leipoa tuollaiset leivät.

    VastaaPoista
  5. Heips! Tykkäilen kovasti siun blogista. Täällä on hyvä tunnelma. Siksi haluan antaa sinulle tunnustuksen: http://elakepaiviaodotellessa.blogspot.fi/2013/01/new-blog-love.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas! Tällainen kommentti on jäänyt tyystin huomaamatta! Kiva, että tykkäät! Kiitos tunnustuksesta! :)

      Poista
  6. Hei Krisse,
    Löysin blogisi kun etsin pinaattilettujen ohjetta ja nyt olen tätä lueskellut innolla. Kiva, kun kehuit tuttavani Päivin kirjaakin :)

    Yksi kysymys tämän reseptin tuunaukseen... kun en itse voi sietää piimää, niin voisikohan tämän tehdä joko turkkilaisesta- tai perinteisestä maustamattomasta jugurtista?

    VastaaPoista
  7. Kiva kun jäit lukemaan! :)

    Jos tarkoitat piimän sietämisellä sitä, että et vain tykkää piimän mausta, niin älä huoli, ei tuossa leivässä piimä maistu. Itse olen kovin ahkera muokkaamaan reseptejä, mutta tämä leipä on täydellistä juuri tällä reseptillä, joten en ole uskaltanut muuttaa siitä mitään :) Kokeile toki jogurtilla, useinhan piimällä voi korvata leivonnaisissa jogurtin... ja toisinpäin! :)

    VastaaPoista
  8. Leipäkokeilu tehty... Kävi hauskasti, kun eilen markkinoilla tarjoilivat appelsiinileipää, joka myös oli saaristolaisleivän näköistä... Kotona sitten googlailin hiukan ja löysin tällaisen. http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/kartanon-saaristolaisleipa, jossa piimä korvataan litran appelsiinimehulla. Toimii myös laktoosittomana. Eli jugurttikokeilu jäi. Aloin miettiä, että miten jugurtti käyttäytyisi lämmitettäessä... Yleensä sillä tekemiini kakkuihin olen laittanut soodaa enkä hiivaa...

    pst. miten saan profiilin luotua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä reseptiltä! Täytyy joskus kokeilla, kiitos linkistä! :)

      Profiilin luomisesta: Voit joko luoda oman Blogger-tilin (ja blogin) tai kommentoida jonkin muun palvelun tilillä (esim. Google-tili). Googlehan nykyisin omistaa Bloggerin, joten samaa hommaa kaikki tyystin. Geeglettamalla (heh) löydät varmasti enemmän neuvojan tilin luomiseen! :)

      Poista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?