perjantai 8. marraskuuta 2013

Suussasulava kurpitsakakku

Voiko kurpitsasta saada jotain näin hyvää? Onko tässä oikeesti kurpitsaa? Täähän sulaa suussa! Mä en kyllä normaalisti tykkää kurpitsasta. Teiksä tän oikeesti itte? I don't like pumpkin pie... unless it's Krisse's pumpkin pie. Is this your own recipe?

Vähän myöhäisherännäinen olen tämän reseptini suhteen, sillä kurpitsakakkua olisi kai pitänyt syödä jo viikko sitten halloweenin aikaan. Aikataululle on kuitenkin syynsä: kollegallani oli arpaonnea syksyisessä arvonnassa ja hän voitti itselleen piskuisen kurpitsan. Jaettavan lopputuloksen toivossa hän tarjosi kurpitsaa minulle, ja tottahan minä tartuin tilaisuuteen, sillä en ollut koskaan aiemmin päässyt kurpitsaleipomuksia tekemään! 






Kurpitsakakku

Pohja:
n. 300 g suklaakeksejä (esim. Lidlin lähes mustia täytekeksejä, joiden vaniljatäyte kaavittu pois)
75 g sulatettua voita

  • Murenna keksit. (Minulla on tapana laittaa keksit muovipussiin ja murentaa ne kaulimella.)
  • Sekoita keksirouhe ja sulatettu voi kulhossa tasaiseksi seokseksi. 
  • Vuoraa irtopohjavuoan pohja (23 cm) leivinpaperilla ja voitele vuoka kauttaaltaan. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä seosta riittävästi vuoan reunoille, jotta täyte ei myöhemmin tursu yli äyräiden.
  • Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Täyte:
pienen kurpitsan malto eli noin 5 dl kurpitsasosetta (tai porkkanasosetta)
purkki makeutettua kondensoitua maitoa (purkissa vajaa 400 g)
½ sitruunan mehu
25 g voita
3 rkl fariinisokeria
2 munaa
1 rkl vaniljauutetta
2 tl jauhettua kanelia
½ tl muskottipähkinää
  • Jos haluat käyttää kurpitsaa myöhemmin lyhtynä, leikkaa kurpitsan hattu irti terävällä veitsellä ja kaavi sisus. Jos et halua käyttää kurpitsaa lyhtynä, voit leikellä kurpitsan haluamallasi tavalla.
  • Erottele kurpitsansiemenet erilliseen kulhoon. Niistä saa paahdettua herkullista naposteltavaa. (Tsekkaa vaikka tämä resepti)
  • Keitä kurpitsanmalto vähässä vedessä kypsäksi (voit lisätä veteen ripauksen suolaa). Valuta hyvin ja soseuta sauvasekoittimella. Sosetta pitäisi olla noin 5 dl. (Voit tarvittaessa jatkaa porkkanoilla, jos kurpitsa loppuu kesken.)
  • Sekoita kaikki täytteen aineet hyvin keskenään ja kaada vuokaan pohjan päälle. 
  • Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti tai kunnes täyte on jähmettynyt. 
  • Anna valmiin kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai ainakin muutaman tunnin. 
Koristelu:
2 dl vispikermaa
0,5 dl erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljauutetta
maitosuklaarouhetta
  • Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaahto sokerilla ja vaniljalla.
  • Tarjoile kakku kermavaahdon ja maitosuklaarouheen kera.



Kurpitsakakkuuni (tai ehkä tämä on virallisesti kurpitsapiirakka?) sain inspiraatiota tästä amerikkalaisesta ohjeesta. Erityisen innoissani olisin ollut, jos täyte olisi ollut kirkkaan oranssi. Oranssiin lopputulokseen kuitenkin päässee vain elintarvikeväreillä.

P.S. Postauksen alun kommentit putkahtivat työkavereideni suusta. Pakko kyllä leipurinkin myöntää: oli nannaa.

P.P.S. Kurpitsansiemenet voi paahtaa uunissa, kun kakku on tullut ulos. Hyviä ovat maustamattakin, mutta esim. mineraalisuola, mustapippuri ja chili passaa hyvin. Kymmenisen minuutin paahtoaika 175 asteessa riittää.

1 kommentti:

  1. OI - tämä oli niin hyvää piirakkaa!!!! Ihanan pehmeää ja suussa sulavaa! Kiitos piirakasta ja nauruntäytteisestä illasta, Krisse! t. K.

    VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?