torstai 9. tammikuuta 2014

Putkirullaati rullaa

Muistatteko vielä piikkimatot? Erään joulun alla suomalaiset ostivat niitä pää höyryssä kauppojen hyllyiltä. No asiani ei liity piikkimattoihin muuten kuin että tällä hetkellä suomalaiset ostavat kaupoista putkirullia lähes yhtä innokkaasti. Putkirullia ei riittänyt minulle asti (parhaat kaikista verkkokaupoista loppu!), joten päätin askarrella sellaisen itselleni omin kätösin viemäriputkesta. Kyllä, viemäriputkesta.

Jos et tiedä, mitä putkirullalla tehdään, niin lukaisepa aiheesta vaikkapa tämä blogipostaus. Käsityöharrastajilla pukkaa hartiat menemään helposti jumiin, joten tässä on yksi hyvä idea yhdistää käsityöharrastus ja lihasjumien helpottaminen! Jos lukijoissani on ahkeria urheilijoita, tämä kapistus on oiva apu lihasten palautumiseen. Sanonpa vaan.


Siinä se on, viemäriputki, pala joogmattoa ja jesaria kauniissa Finlaysonin Korona-kankaisessa paketissa. Nyt ei tarvitse tuotakaan kapistusta jokaisen rullailun jälkeen piilottaa sohvan taa. Haluatko tehdä oman? Jos innostus ei riitä tuohon kangaskuorrutteeseen asti (eikä estetiikalla ole niin väliä), putkirulla toimii oikein hyvin tehtävässään myös ilman päällistä, kunhan pehmusteen jaksaa teipata kivikovan viemäriputken päälle!


Putkirullan valmistamiseen tarvitset viemäriputkea, pehmustetta (esim. joogamatto tai solumuovia), ilmastointiteippiä ja kangasta. Viemäriputkea saa kaiketi rautakaupoista, omani sain pikkuveljeltä. Sahasin putkesta joogamaton levyisen pätkän (= 60 senttiä). Yhdestä joogamatosta riittänee ainakin neljään putkirullaan, joten kaverille kans! Omasta joogamatostani maksoin kahdeksan euroa, ei siis yhtä putkirullaa kohden iso investointi.


Leikkaa pehmusteesta tismalleen sen kokoinen pala kuin mitä putken päällystämiseen tarvitset. Pehmuste ei saa jäädä kuprulle eikä saumaan saa jäädä rakoa. Ole tarkkana kuin porkkana! 

Leikkaa samankokoinen pala myös päällyskankaasta, mutta muista lisätä riittävät saumavarat. Noin sentti tai puolitoista riittänee. Kangaspäällisen pitää olla putken päällä napakka, jottei se mene rullaillessa ryttyyn. Jos päällinen puolestaan on liian napakka, on sen ujuttaminen putken päälle kovin työlästä, jollei jopa mahdotonta.


Teippaa pehmuste putken päälle niin, että saumakohtaan ei jää rakoa eikä pehmuste jää kuprulle. Teippaa myös päädyt, jotta pehmuste pysyy paikoillaan. Jos et halua putkellesi päällistä, putkirullasi on nyt valmis! 


Mittaa pehmustetun putken päädyn kokoinen pyöreä pala kankaasta. Muista jättää saumavarat. Tällä kertaa saumavarat saavat olla reilut, jotta neulaaminen on helpompaa.

OMPELEMINEN:

Ompele ensin kankaan pitkä sauma. Kiinnitä pyöreä kangaspala putkeksi ommellun kankaan päätyyn nuppineuloin. Ompele pääty umpeeen. Kiinnitä myös toinen päätypala, mutta ompele vain kymmenisen senttiä, jotta saat putken ujutettua kankaan sisään. 

Käännä kangasputki oikein päin ja ujuta pehmustettu viemäriputki kankaan sisään. Jos kangasputki on riittävän napakka, tämä vaihe ei ole helppo: maltti on valttia. 

Kun viemäriputki on onnistuneesti saatu ujutettua kangasputken sisään, on aika ommella toinenkin pääty umpeen. Tämä on tehtävä käsin, mutta eipä siinä kauaa nokka tuhissut. Piilopistoin homma etenee nätisti. Vielä viimeinen pisto ja päättely. Kangaspäällysteinen putkirullasi on valmis! Jee! 


Ja eiku lihaksia rullailemaan ja kivusta irvistelemään!
Hei, rullaati rullaati rullaati rullaa,

rullaati rullaati rullallalei!


P.S. Jos aiot käyttää putkea hikisenä, kannattaa harkita putken päällystämistä esimerkiksi keinonahalla, jotta pinta olisi helpompi puhdistaa. Tämä kankainenkin putkirulla lienee mahdollista pestä päällisin puolin, kunhan laittaa putken johonkin ilmavaan paikkaan kuivumaan.

P.P.S. Jos joku siellä miettii, miksen tehnyt päällisestä irrotettavaa, syynä on kiinnittämisen ongelmallisuus. Vetoketju voisi olla rullaillessa ikävä, tarranauha ja napit myös. Jos jollakulla on tähän hyvä idea, niin eiku jakoon vaan! :)

13 kommenttia:

 1. Hmm mielenkiintoista! Meilläkin lihasjumeja havaittavissa talouden molemmilla osapuolilla niin ehkä tämmöisen vois askarrella :) Ja tosi hienon kankaankin oot valinnut! Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää ohjeita löytyy netistä englanniksi: hakusanaksi Googleen DIY foam roller!

   Suosittelen kyllä rullailun kokeilemista. Kannattaa tutkailla netistä eri tekniikoita, mutta ihan vain itse tunnustelemalla löytää hyviä tekniikoita!

   Poista
 2. Oho, en olisi kyllä keksinyt että rullan voisi tehdä itsekin, vau! Rullailu on kyllä tosi tehokasta lihasjumeille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä rullailuohjeita netistä etsiskellessäni huomasin, että putkirullia on tehty paljon myös itse. Ei siis oma ideani suinkaan :)

   Mutta totta tosiaan: tehokasta on!

   Poista
 3. No mutta eikös sitä voisi ommella vain tiukan reilusti putkea pitemmän putkilinjan, ja yksinkertaisesti jättääputki siis auki ja tunkea vaan kangas päistä sisään esim noin15 cm: n verran. Olisi helposti irrotettavissa ja pestävissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki se niinkin onnistuisi, mutta jostain syystä halusin umpinaiset päät. Sata kertaa helpommalla kyllä pääsee vain tuollaisen ylipitkän putkilon ompelemisella :)

   Poista
 4. Edellä IPadin tekstinkorjaus sävelsi omiaan. Tarkoitus oli sanoa, että pitäisi ommella tiukka putkilo!

  VastaaPoista
 5. Meillä rullaukset on tehty vuosia ihan tuolla muoviputkella ilman pehmusteita. Alkuaikoina käärittiin sitä vähän jumppamattoon, mut ainakin itse koen pehmustamisen tarpeettomaksi. Toki ulkonäkö on sinun tekemässä huomattavasti miellyttävämpi kuin meidän harmaassa putken pätkässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut, että kivut hellittävät ajan mittaan. Kunhan ensin tuolla pehmustetulla putkella saan rullailut rullailtua, niin voin siirtyä pehmustamattomaan versioon :D

   Poista
 6. Hienot oot askarrellut :) Oisin kans halunnut mielummin tehdä itse, mutta en löytänyt mistään sopivaa putkea, joten päädyin sitten ostamaan valmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tosiaan joutunut tuskailemaan putken metsästyksen takia, sillä minun viemäriputkeni oli puhelinsoiton päässä. Toki jouduin itse putken sahaamaan oikean mittaiseksi :)

   Poista
 7. No on kyllä! Suosittelen joko ostamista tai itse tekemistä! :)

  VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?