lauantai 17. joulukuuta 2016

Tofu-cashew-kookoscurry

Tänä syksynä olen kokeillut monenmoisia vegaanisia reseptejä. Tässä niistä yksi. Intialaisen keittiön mausteet ovat ehdottomia lemppareitani, joten päätin kokeilla tehdä vegaanista currya.

Ohje on mukailtu tästä Maimin mokomin -blogin ohjeesta, lähinnä siksi, että kaapeistani ei aivan kaikkea sattunut tuolla sekunnilla löytymään.

Tärisyttävän hyvää.



Curry-mausteseos

2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminan siemeniä
¼ tl sinapin siemeniä
1 tl kuivattua chilirouhetta (minulla aika tulista sorttia)
8 kpl kokonaisia mustapippureita
¼ tl jauhettua kaardemummaa
½ tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua kurkumaa
2 tl jauhettua paprikaa

Hienonna mausteet morttelissa. Lisää valmiiksi jauhetut mausteet ja sekoita.


Tofu-cashew-kookoscurry

öljyä paistamiseen
250 g tofua
curry-mausteseosta (resepti yllä)
3 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä
3 porkkanaa
n. 3 dl kasvislientä (tai niin paljon, että porkkanat peittyvät)
1 prk kookosmaitoa
2 tl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua, tuoreesta sitruunasta
(suolaa tarvittaessa)
1 prk tomaattisosetta (n. 2-3 rkl)

cashew-pähkinöitä, muutama kourallinen
pinnalle tuoretta basilikaa
keitettyä basmatiriisiä


Kuutioi tofu. Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuutioi porkkana.

Kuumenna tilkka öljyä isossa kattilassa ja paista tofukuutioita muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Siirrä tofu syrjään odottamaan. Lisää kattilaan hieman öljyä ja ruskista sipulia. Lisää kattilaan curry-mausteseos, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota, kunnes mausteet tuoksuvat. Lisää kattilaan porkkanat ja kasvislientä niin paljon, että porkkanat peittyvät. Anna kastikkeen kiehua kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi.

Siirrä seos takaisin kattilaan ja lisää sekaan kookosmaito, tomaattisose, sokeri ja sitruunamehu. (Jos kastike vaikuttaa liian paksulta, lisää tilkka vettä tai kasvislientä). Lisää tofu ja cashew-pähkinät seokseen. Lisää tarvittaessa suolaa. Keittele tovi matalalla lämmöllä. Kastikkeen maku paranee hautuessaan. Koristele valmis kastike cashew-pähkinöillä ja tuoreilla yrteillä. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.




perjantai 16. joulukuuta 2016

Pupureppu (DIY)

Siskontyttäreni täytti hiljan kolme vuotta. Jumppapäivinä neiti on joutunut kilvan pakkaamaan tossut veljensä kanssa yhteiseen reppuun, mutta eipä enää! Maailman parhaan tädin pokaalia kiillotteleva Kisse-täti ommella surrutteli neidille söpöäkin söpömmän pupurepun.

Idea lähti tästä Sew Much Ado -blogin reppusöpöläisestä, mutta enpä tuon blogin ohjetta juuri noudatellut, sillä olin ehtinyt tekemään Villa & Villa -blogin ohjeilla jo yhden aikuisten repun. Summittaiset mitat kuitenkin sieltä otin.

Päällikankaan hankin Eurokankaasta (noin 30 sentin pala), loput tarvikkeet löytyi omasta takaa. Tekoturkista on jäljellä vielä ala- ja yläasteaikaisilta pehmoleluinnostuskausilta. Silloin tuli muutama nalle, lehmä ja possu ommeltua!

Korvien kohdalla ompelukone hieman yski, kun kangaskerrosten paksuus alkoi olla äärirajoilla. Muutoin oli oikein kiva ommeltava! (Kuvissa repun hihnojen päät on vielä sulattamatta, älkää antako sen häiritä.)




torstai 15. joulukuuta 2016

Valohimmeli (DIY)

Törmäsin sattumalta kaupassa alehyllyssä pönöttäviin paksuihin pilleihin - ja siitä se sitten lähti. Paketissa oli mustia ja läpinäkyviä tavallista paksumpia suoria 20-senttisiä mehupillejä, jotka huusivat päästä himmeliksi. Seitkytäviis senttiä.

Himmeliohjeita on netti pullollaan, joten sitä en nyt enää tässä sen enempää ohjeista. Kasasin timantin muotoisen himmelini ensin ohuella metallilangalla (pysyy ojennuksessa). Pisimmät osat ovat 20-senttisiä, vaakapillit 10-senttisiä ja alaosan pillit 12-senttisiä.

Lopuksi pujottelin ohuen led-valolankasarjan pilleihin sisään. Paristoilla toimivassa valosarjassa on lamppuja 40 kappaletta viiden sentin välein. (Omani ostin Tokmannilta alle kuudella eurolla.) Aivan jokaiseen pilliin valoja ei riittänyt, mutta haitanneeko se.

Sanomattakin kai selvää, että inspiraation lähteenä toimi TaitoShopin valohimmeli. Pitäisikö vielä muutama timantti tuohon ripustaa?



tiistai 27. syyskuuta 2016

Varaslähtö jouluun: maukkaat lanttu- ja porkkanalaatikot

Nyt ei voi syyttää tämän neidin toimineen viime tingassa. Tuvassa pistettiin nimittäin jouluruuat tulille jo syyskuussa.

Kaikilla taitaa olla niitä suvussa kiertäviä takuuvarmoja joulureseptejä, joita ilman joulua ei vain tule. Meilläkin mamman tekemä imelletty perunalaatikko on tuntunut olevan vähintäänkin hämäläis-pohjalaista salatiedettä, jonka toteuttamiseen satakuntalaisella ei ole ollut mitään asiaa.

Viime vuonna minulla ja siskollani oli vankkana aikomuksena tehdä kaikki jouluruuat itse, mutta eipä siinä viikko ennen joulua sitten ruvettu enää itse harjoittelemaan lanttu-, porkkana- ja perunalaatikon loihtimista (emmekä halunneet Saarioisten äitien tekemää ruokaa, joten maksoimme laatikoista yhteensä monta kymmentä euroa). Mutta nyt, nyt aloitimme hyvissä ajoin näin syyskuussa!

Olisi pitänyt jo viime vuonna rohkaistua, sillä meistä tuli mestareita ihan harjoittelemattakin. En ole nimittäin koskaan syönyt yhtä hyvää lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Jottei reseptejä tarvitse ensi kerralla metsästää internetin ja reseptikirjojen syövereistä, ovat ne nyt täällä hyvässä tallessa. (Valmiista lootista ei ole tällä kertaa kuvia (koska yö), mutta kyllä te tiedätte, miltä valmis lanttulaatikko näyttää.)

Seuraavana haasteena on maailman paras imelletty perunalaatikko. Pysykää linjoilla!



Hieno lanttulaatikko
(aavistuksen muokattu mammani reseptistä, joka on peräisin herralta nimeltä Erik Haack)

n. 1 kg lanttua
2 munaa
100 g voita
2 dl kermaa
1 dl siirappia
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl muskottikukkaa
korppujauhoja
voita

Kuutioi kuorittu lanttu noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja keitä pehmeäksi. Survo esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää lämpimään soseeseen pehmeäksi vatkattu voi, keskenään kevyesti vatkattu kerma ja muna sekä mausteet.

Lusikoi seos voideltuihin vuokiin (yhteensä noin 2 litraa). Kuvioi pinta painemalla lusikan kärjellä. Ripottele pinnalle korppujauhoja niin, että sose peittyy kokonaan. Veistele pinnalle reilusti voinokareita.

Mitä hitaammin lanttulaatikko paistuu, sitä maukkaampi siitä tulee. Paistoimme laatikkoa muutaman tunnin noin 150 asteessa uunin keskitasolla.





Hellasoturin porkkanalaatikko 
(resepti peräisin täältä)


1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
500 g kotimaisia porkkanoita
2 munaa
1/2 tl valkopippuria
2 tl suolaa
1 dl siirappia
korppujauhoja
voita


Aloita koko lysti keittämällä riisistä ja maidosta puuro. Muista hämmennellä ahkerasti, ettei maito pala pohjaan.

Paloittele kuoritut porkkanat ja höyrytä kypsiksi. Survo tasaiseksi soseeksi esimerkiksi sauvasekoittimella.

Lisää riisipuuron joukkoon porkkanasose, munat, suola ja valkopippuri. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa. Lisää siirappi ja tarkista maku. Seoksen pitäisi olla makea mutta samalla suolainen. Lisää suolaa tai siirappia sen mukaan, kumpaa mielestäsi tarvitaan.

Kaada seos vuokiin (seos on ennen paistoa huomattavasti löysempää kuin edellä olevan reseptin mukaan tehty lanttulaatikko). Pidä huolta, että laatikosta ei tule liian paksu. Ripottele pinnalle korppujauhoja sen verran, että pinta peittyy. Veistele pinnalle voikokkareita ja paista laatikoita uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunti.


lauantai 3. syyskuuta 2016

Arvonnan voittaja

KUI Designin Kartta-pellavapyyhe on nyt arvottu! Oli hauska lueskella teidän suhdettanne Turkuun. Ihana kaupunki yhtä kaikki!

Sen pidemmittä puheitta asiaan. Voittaja on...


Onnittelut Hennalle. Lähetän sinulle piakkoin sähköpostia!