keskiviikko 22. elokuuta 2012

Nummen luomuhampurilaisgrilli ja luomuhampurilaissämpyläresepti



Osallistuimme sunnuntaina 19. elokuuta Turun Ravintolapäivään perustamalla oman luomuhampurilaisgrillin. Voi pojat ja tyttäret, kuinka hieno kokemus se olikaan! Vaikka sää olikin harmaa ja sateinen, pihalle vyöryi sankoin joukoin väkeä jo vähän ennen avaamisaikaa.

Suunnittelin ravintolallemme logon inspiroituneena Miike Snow'n levynkansissa esiintyvästä pupuhirvestä. Ei sillä että me olisimme mitään mainoksia tehneet, listasimme ravintolan vain ravintolapäivän sivuille, johon linkitimme Facebookin julkisen tapahtumasivun. Se sai luvan riittää.



Alkuperäisen suunnitelman mukaan ravintola piti avata jo puoliltapäivin, mutta sääennusteisiin luottaen siirsimme avaamisen kello kolmeen. Se oli oikea ratkaisu, sillä vesisade loppui puoli kolmelta ja vettä alkoi uudelleen tihutella vasta viiden maissa, jolloin olimme jo myyneet grillimme tyhjäksi.


Menu houkutteli paikalle monta innokasta ravintolapäiväilijää. Tarjolla oli sekä hirvi-villisikahampurilaisia että kasvishampurilaisia (mm. punaisia linssejä ja kotimaisia öljyhampunsiemeniä). Pyrimme pitämään kaiken tarjoillun ruuan niin pitkälle kuin mahdollista lähi- ja luomuruokalinjalla. Onneksi nykyään melkeinpä kaikkea mahdollista voi löytää luomuna, toki luomusta pitää olla valmis maksamaan vähän normaalia enemmän. Kaikki tehtiin itse lihan jauhamisesta ja maustekastikkeista aina hampurilaissämpylöihin asti.


Oli hurjaa huomata, että jonossa seisoskeli parhaimmillaan nelisenkymmentä ihmistä. Ensikertalaisina olimme varautuneet tarjoilemaan vain viidellekymmenelle hengelle, mutta ainakin toinen mokoma halukkaita herkuttelijoita jäi ilman luomuhamppareita.




Sämpylät loppuivat noin tunnissa, täytteet hetkeä myöhemmin. Nälkäisimmät kävivät ostamassa lähi-Siwasta itselleen reissareita, jotta saisivat maistaa omin pienin kätösin tehtyä hirvi-villisikapihviä, raparperichutneyta (mausteisempaa kuin aiemmin julkaisema reseptini), chiliketsuppia ja aiolia (valkosipulimajoneesia). Kyseiset maustekastikkeet tehtiin täysin fiilispohjalta mututuntumalla, mutta googlettelemalla löytyy kyllä monenmoista ohjetta.



Lauantaina kiedoin essun vyötäisilleni ja vietin viitisen tuntia leipoen sämpylöitä. Ravasin kahden kerroksen ja kahden keittiön väliä, jotta leipominen sujuisi mahdollisimman sutjakkaasti. Testasin reseptiä kahdesti ennen ravintolapäivää, joten onnistuminen oli todettu todennäköiseksi jo aiemmin. Muokkasin Eeva Kolun reseptistä itselleni ja ravintolallemme sopivan version. Koska resepti ei ole suurimmilta osin minun omani, jaan muokkaamani version blogini lukijoille.


HUOM! Sämpylät kohoavat kiinni toisiinsa, joten perfektionistit paistavat sämpylät pienemmissä erissä. Kiireisimmät ihmiset toimivat juurikin kuvan (ja reseptin) osoittamalla tavalla ja repivät sitten valmiita sämpylöitä irti toisistaan.


Luomuhampurilaissämpylät (9 kpl eli TÄYSI pellillinen)

2 dl vettä (42°)
4 rkl luomumaitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl luomusokeria

Sekoita ainekset ja anna seistä lämpimässä viitisen minuuttia.

2 luomukananmunaa (kevyesti käsin vatkattuna)
8 dl luomujauhoja (2 dl grahamjauhoja, 2 dl hiivaleipäjauhoja, 4 dl vehnäjauhoja)
1½ tl suolaa
3 rkl pehmeää luomuvoita

Yhdistä suola ja jauhot kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä voi ja sekoita lopuksi joukkoon kevyesti vatkatut munat. Sekoita taikina tasaiseksi ja vaivaa käsin kunnes taikina on sileää ja elastista. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi (ainakin tunnin) lämpimässä vedottomassa paikassa.

Jaa taikina yhdeksään osaan ja pyörittele litteiksi sämpylöiksi. Älä jätä pyöriteltyjä sämpylöitä pöydälle kohoamaan, vaan siirrä ne välittömästi pellille (kohonneita sämpylöitä on nimittäin aivan mahdoton liikutella). Kohota sämpylöitä pellillä liinan alla vielä ainakin tunti.

1 luomukananmuna (kevyesti käsin vatkattuna)
loraus vettä

Voitele sämpylät kevyesti vatkatulla munalla, johon on lisättu loraus vettä. Ripottele päälle ryytineidonsiemeniä

Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Kuumenna uuni 200°:een. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniisti kohonneet ja ruskistuneet. Halkaise sämpylät leipäveitsellä ja täytä haluamillasi aineksilla.


P.S. Sämpylät saavat grillissä (tai hätätapauksessa pannulla) kivan rapean pinnan. Rouskis ja namskis.

---

Mielettömän valtava kiitos asiakkaillemme ja suuren suuri kiitos myös pääkokillemme Joonas Aholalle ja ravintolapäivän hätäapumiehelle Jyri Forsströmille (kuin myös muille meitä auttaneille ihanille).

---

Ihan meinasi unohtua tällainen hyvin oleellinen asia: KIITOS kuvista kaikille niille, jotka kameraani ravintolapäivän aikana käyttivät!

4 kommenttia:

  1. HUH! Minkä työn olet tehnyt ja Mums, kylläpä näyttää herkulliselle:)!

    VastaaPoista
  2. Töitä kyllä ravintolassa piisasi, mutta oli tuo kyllä niin hauskaa, että aion olla jatkossakin mukana ravintolapäivätoiminnassa. Ihmiset olivat positiivisin mielin ravintolakierroksella, joten itselläkin pysyi hymy huulilla koko päivän. Kiitokset ja kehut kruunasivat kaiken! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan oman ravintolan perustamista, jos yhtään kokkailu kiinnostaa.

    VastaaPoista
  3. Oioioiiiii mitä herkkuja!!! Kuola valuen saa noita katsella, epistä! :D
    Ja muuten, blogissani on sinulle pieni juttu...

    VastaaPoista
  4. Oi näyttää mahtavalta! Olinkin missannut tämän aiemmin vaikka muistaakseni olen blogasi jo pitkään lukenut :)

    VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?