tiistai 13. toukokuuta 2014

Äitienpäivän yrtti-sieniboston

Minäpä leipoa pyöräytin äitienpäivän aterian alkuruokakeiton kaveriksi yrtti-sienibostonin. En muista milloin on viimeksi taikina ollut koostumukseltaan niin miellyttävä, että kehuin sitä oikein ääneen moneen otteeseen. Taikinaa oli miellyttävä vaivata, se ei tarttunut sormiin (eikä kulhoon), se kohosi täydellisesti ja sen kaulitseminen oli maailman helpointa.

 Ohje on Maku-lehden sivuilta. Tästä aion tehdä vielä monenmoisia versioita. Näitä lisää!


Yrtti-sieniboston

Taikina:

2,5 dl kevytmaitoa
12 g hiivaa (eli 1/4 paketti)
0,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
6 dl hiivaleipäjauhoja
25 g voita sulatettuna
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Lisää 5 dl hiivaleipäjauhoja aina vähän kerrallaan koko ajan taikinaa sekoittaen. Sekoita taikinaan sula rasva ja vielä loput jauhot (1 dl). Vaivaa taikinaa huolellisesti kymmenisen minuuttia. Vaivaa, vaivaa! (Älä siis skippaa tätä tärkeää vaihetta). Alusta vielä hienonnetut yrtit taikinaan ja anna kohota liinan alla puolisen tuntia.


Täyte: 

1 purjo
25 g voita
200 g herkkusieniä (tai joitain muita sieniä)
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
3 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa
0,5 dl tuoretta hienonnettua ruohosipulia
100 g yrttimaustettua tuorejuustoa

Halkaise, pese ja hienonna purjon valkoinen osa. Puhdista ja kuutioi sienet. Paista purjoa ja sieniä voissa kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon yrtit ja tuorejuusto. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Voitele pyöreän kakkuvuoan (minulla 26-senttinen) reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaulitse kohonnut taikina jauhetetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin uunipellin kokoiseksi). Levitä täyte taikinalevylle ja rullaa kuin tavallista pullataikinaakin. Leikkaa rulla 8 osaan ja asettele ne kakkuvuokaan. Kohota liinan alla vielä noin 20 minuuttia.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla puolisen tuntia. 

Anna yrtti-sienibostonin jäähtyä tovi ennen kuin otat sen pois vuoasta. Jos käytössäsi ei ole irtopohjavuokaa, saat bostonin näppärästi pois vuoasta kahden ison lautasen avulla: aseta lautanen vuoan päälle "kanneksi", käännä vuoka nurin, nosta vuoka pois ja irrota leivinpaperi bostonin pohjasta. Aseta nyt bostonin pohjaan haluamasi tarjoilulautanen ja käännä boston takaisin oikeinpäin. 

Koristele tuoreilla yrteillä.







2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Täytynee kokeilla. Ainoa, mitä mietin, että syödäänkö tuo "pulla kerrallaan" vai leikelläänkö viipaleita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyvää se olikin! Yksi pulla on kovin suuri yksin syötäväksi (vaikka niin me kyllä tehtiin), mutta voi tuosta helposti leikellä viipaleitakin :)

      Poista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?