maanantai 16. tammikuuta 2012

Sitruunakuppikakut ja tuunatut vuoat

Järjestin viikonloppuna siskolleni yllätysvauvajuhlat. Vieraat toivat nyyttärimeiningillä jotain syötävää yhteiseen kahvipöytään, joka sitten notkuikin kaikenlaisista herkuista. Itse päätin leipoa (ensimmäistä kertaa elämässäni) sitruunakuppikakkuja, joihin sovelsin ohjetta täältä kuppikakkujen taivaasta löytyvästä ohjeesta numero 23. Kuorrutuksen vaihdoin tuorejuustoversioon, samanlaiseen kuin porkkanakakun päälle täällä kotomaassa pruukataan laittaa.

Sitruunakuppikakut (12 kpl)

3 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maustamatonta rahkaa (tai jogurttia)
1 sitruuna
1 dl lemon curdia eli sitruunatahnaa

Pese sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon rahka ja sitruunamehu. Siivilöi mukaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää taikinaan lopuksi sitruunankuoriraaste, mutta säästä teelusikallinen raastetta kuorrutetta varten.

Lusikoi jokaisen vuoan pohjalle taikinaa noin yhden sentin paksuudelle. Lisää taikinakerroksen keskelle sydämeksi teelusikallinen lemon curdia. Jaa jäljelle jäänyt taikina tasapuolisesti kaikkiin vuokiin. Käytin Brunon Amerikanmuffinivuokia, jotka osoittautuivat täydellisiksi tukevuutensa ansiosta.

Paista kuppikakkuja uunin keskitasolla n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja kuorruta tuorejuustotahnalla.




Kuorrute (12:lle kuppikakulle)

50 g pehmeää voita
100 g pehmeää tuorejuustoa (esim. Olympia)
3 dl tomusokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi (tomusokeri mielellään siivilän läpi). Kuorruta kuppikakut veitsellä silotellen tai pursottaen.




Koska vuoat olivat tukevuudestaan huolimatta auttamattoman tylsiä, halusin vähän koristella niitä juhlakelpoisemmiksi. Askartelin viime vuoden orkideaseinäkalenterista reunukset vuoille. Leikkasin kalenterista mittojen mukaan tehtyjä kaarevia suikaleita, jotka liimasin paperiliimalla rinkuloiksi. Lopuksi askartelin vielä hammastikuista ja keltaisesta kartongista koristeliput kuppikakkujen päälle.




6 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköisiä! Erityisesti toi lemon curd -sydän kuulostaa namilta, olen suuri sitruunan ystävä :) Ja jaksoitpa väkertää kauniit vuoat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko tämä bloggerin kommentointi systeemi jotenkin muuttunut, kun en löydä kommentointinappia muuten kuin "vastaa" tuohon edelliseen kommenttiin. :o hmm... olen tainnut pudota kärryiltä :)

      Mutta siis sanomani piti, että ihanan näköisiä! Tuo kuorrute näyttää taivaalliselta ja suloisia nuo liput. Vaivannäkö varmasti kannattaa :)

      Poista
  2. Nannaa oli! :)

    Kommentoida voi suoraan tuohon boksiin muiden kommenttien alapuolella ("Lisää kommmentti...")!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti vika on sitten mun koneessa tai netissä, kun ei näy sitä boksia juuri. Toivottavasti vika on hetkellinen, ennen on toiminut!

      Poista
  3. No toivottavasti alkaa toimia, vaikka käyhän se kommentoiminen noinkin :)

    VastaaPoista
  4. MAU! Nää taitaa mennä mun herkkupäivän listaykköseksi! :D

    VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?