tiistai 22. marraskuuta 2011

Savutuvan piparit


Ehkä nyt on joulu niin lähellä, että tämänkin postauksen kehtaa kaivaa taas esiin arkistoista. Näitä on kehuttu PALJON. Muutama vuosi sitten sain tämän reseptin käsiini eräältä opiskelijakollegalta, joka ei kyllä yhtään valehdellut sanoessaan, että näitä pipareita maistettuaan ei vanhaan ole enää menemistä. Ohje on helppo, ja taikinaa on miellyttävä kaulita, kunhan muistaa riittävän alustan ja kaulimen jauhotuksen. Piparkakkutaloon en usko tämän taikinan soveltuvan, pipareista kun tulee ihanan murenevaisia ja suussasulavia. Eiku leipomaan!

Savutuvan piparit
250 g voita (siis EI margariinia!)
4 dl fariinisokeria
3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
½ tl suolaa
(½ tl pippuria -> oma lisäykseni tähän reseptiin)
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
- voi, sokeri ja mausteet kiehautetaan, annetaan jäähtyä hieman (ettei munat paistu!)
- munat ja jauho-soodaseos lisätään, sekoitetaan nopeasti
- anna taikinan odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään
- piparkakkuja (edit: taikinasta tulee yli sata piparia) paistetaan 175 asteessa n. 10 minuuttia
P.S. Kuorrutukseen tarvitset yhden munanvalkuaisen ja n. 3 dl tomusokeria. Vatkaa sokeri ja valkuainen pehmeäksi seokseksi ja lusikoi pieneen muovipussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni (!) reikä ja pistä kuorrutellen!

Anekdoottina kerrottakoon, että viime vuonna itsenäisyyspäivänä ystävän siskon mieheltä tuli ihan puskista kommentti: “Mun täytyy kyllä sanoa, että nää on parhaita pipareita, joita olen koskaan syönyt.” Leipuriminän sydän suli.

8 kommenttia:

  1. Pitääpä kokeilla, kuulostaa hyvältä! Paljonko tosta satsista tulee pipareita? :) Kiitos ohjeesta, laitetaan muistiin!

    VastaaPoista
  2. Apua! En muista yhtään, montako piparia tosta määrästä saa. Kyllä yhdessä satsissa kuitenkin ihan riittävästi leipomista ja paistamista on ollut (useampi pellillinen siis), joten ihan pienestä määrästä ei ole kyse. Viime vuonna tein kaksi satsia, kun ensimmäinen erä meni parempiin suihin yhdessä hujauksessa :)

    VastaaPoista
  3. Mainion näköiset ja varmasti makuiset piparit. Tämä resepti lähti mukaani :)

    VastaaPoista
  4. Tuli leivottua vuoden ensimmäinen satsi. Yli sata piparia tulee tuosta taikinasta. Seitsemän tai kahdeksan pellillistä siis. Enempää ei edes jaksaisi leipoa :)

    VastaaPoista
  5. Tää tulee ehkä _hippasen_ myöhässä, mutta kyllä siitä saa todistetusti talonkin tehtyä. Taikina kannattaa jättää vaan huomattavasti paksummaksi kuin normipipareita leipoessa ja jäähdyttää hyvin ennen siirtelyä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä tietää, että taikinasta on talokin mahdollista rakentaa. Ehkä sit ens vuonna? :)

    VastaaPoista
  7. kokeiluun menee piparitaikina jaostiin pipareita tänään ryhäpäiväkodinmyyjäistä vampulasta.maistan niitä iltapäivankahvilla.näytävät hyvin kauniilta ja syötäviltä.

    VastaaPoista
  8. Tämä on mahtavin tietämäni piparitaikina. Oma 40 v käytössä ollut reseptini katosi muutossa, onneksi löysin täältä blogista. Kiitos!

    VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?