keskiviikko 12. elokuuta 2015

Kirsikkapiiras

Tässä kun ihastelin puutarhamme punaisia marjoja notkuvaa kirsikkapuuta, tuli mieleeni viimekesäinen kirsikkapiiras, jonka leivoin nimipäiväni kunniaksi jo heinäkuun lopulla. On muuten sato kypsynyt tänä vuonna huomattavasti myöhemmin!

Yritin kaivella reseptiä blogistani, mutta eihän sitä siellä ollut. Onneksi kuvat ja resepti löytyivät ulkoisen kiintolevyn arkistoista näin vuoden myöhässäkin. Tein piiraan mukaillen tätä Annamarian reseptiä.

Alkuperäisessä reseptissä on käytetty makeita kirsikoita, omani ovat hapankirsikoita. Sattuneesta syystä omassa reseptissäni on sokerin määrä runsaampi, mutta eipä piiras siltikään liian makea ollut. Hieman kirpsakka, muttei niin kirpeä, että naama olisi vääntynyt väärinpäin.

Nyt sopivasti sadonkorjuuaikaan sain aikaiseksi rustata ohjeen tänne talteen.





Kirsikkapiiras

Pohja:
150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
0,5 rkl vettä
1 muna

Täyte:
1,5 litraa tuoreita kirsikoita
2,5 dl sokeria
1 vaniljatanko
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 rkl perunajauhoja

Voiteluun:
1 muna
1 rkl maitoa
1 rkl raakaruokosokeria



Pohja:
  •  Nypi kylmä voi vehnäjauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja muna, sekoita veitsellä. Muotoile lopuksi taikinasta käsin pallo, älä vaivaa liikaa. 
  • Kääri taikina tuorekelmuun, painele levyksi ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte.


Täyte:
  •  Puolita kirsikat ja poista niistä kivet. Mittaa kattilaan putsatut kirsikat, sokeri, vaniljatangon siemenet, vaniljatanko ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Kiehauta.
  •  Sekoita keskenään sitruunan mehu ja perunajauhot, kaada seos nauhana kiehuvaan kirsikkaseokseen. Sekoita samalla pohjia myöten, kunnes seos sakenee. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Ota sen jälkeen vaniljatanko pois.

 Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Kasaaminen:
  • Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on hieman suurempi. Kauli ensin suurempi osa jauhotetulla alustalla n. 30-senttiseksi, 5 milliä paksuksi levyksi. Nosta levy varovasti irtopohjavuoan pohjalle. Painele taikinaa vuoan reunaa vasten. (Minulla oli 26-senttinen vuoka.)
  •  Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle. Voitele piiraan reunat kananmunalla.
  • Kauli sen jälkeen pienempi taikinapala ohueksi levyksi ja leikkaa levystä pitkähköjä suikaleita. Asettele suikaleet kirsikkatäytteen päälle ristiin. Vaihtoehtoisesti voit leikata taikinasta esimerkiksi lehden muotoisia paloja ja koristella piiraan niillä.
  • Lopuksi voitele ”kansitaikina” kananmunalla ja sirottele päälle raakaruokosokeria. Kypsennä piirasta uunin alaosassa n. 35 minuutin ajan.
  • Anna piiraan jäähtyä ennen kuin poistat reunat vuoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?