maanantai 13. maaliskuuta 2017

Makrameesängynpääty (DIY)

Viime juhannuksena mökillä auringossa paistatellessa päähäni pälkähti opetella tekemään makrameesolmuja. Läksin kaivelemaan mökin perukoita matonkuteitten löytämisen toivossa, ja johan tärppäsi! Löysin pari muovikassillista vanhoja trikookuteita (isoäidin matonkudonta-ajoilta), jotka päätyivät kokeilumateriaaliksi.

Hain liiterin alta ohuen puisen riman, katsoin pari videota netistä ja ryhdyin hommiin. Siellä minä istuin ulkona portailla tunnin jos toisenkin ja solmin menemään. Kokeilu oli sen verran onnistunut, että päätyi se ihan seinälle asti sängynpäädyksi.

Alun perin tekeleen oli tarkoitus olla väliaikainen viritelmä, mutta parempaa materiaalia ja uutta solmimispuuskaa odotellessa tuo saa kelvata. Tämän julkaisunkin olin jo päättänyt jättää unholaan, mutta tulin lopulta toisiin aatoksiin. Josko joku saisi tästä inspiraatiota ryhtyä itse makrameepuuhiin?

Joulun alla intouduin pujottelemaan solmujen sekaan myös led-valonauhaa. Voisihan tuota muutoinkin koristella. Pujottelisiko joukkoon puisia helmiä?

---

Edit.

- Käytin tässä vain perussolmua nimeltä "square knot", johon löytyy netistä paljon ohjeita. Käytä esimerkiksi hakusanoja "basic macrame knots" tai "macrame tutorial".

- Narua/nyöriä/kudetta kannattaa leikata piiiiitkät pätkät, jotka sitten taittaa puoliksi ja kiinnittää tuohon rimaan/oksaan/nyöriin. Huomaa, että jokainen solmu syö nyörin pituutta.

- Seuraavaan projektiin olen aikeissa hommata Paula-punoskudetta. Se ei jousta samalla tavalla kuin trikookude, joten se pitää kutinsa paremmin (ja sitä on ehkä myös helpompi solmia). Paula-punoskudetta saa ohuempana laatuna monina eri väreinä, paksumpana ainakin mustana ja luonnonvaaleana. Lankavan kudetta saa esimerkiksi heidän verkkokaupastaan täältä.

7 kommenttia:

 1. Tää on hieno! Makrame on näkynytkin viimeaikoina sisustuksessa, erityisesti seinävaatteissa ja -koristeissa. Itse olen aloittanut kunnianhimoisen makrameliiviviritelmän, mutta koska teen sitä aika ohuesta langasta, työn valmistumiseen voi vierähtää vielä hetki... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Tein tämän tosiaan jo viime kesänä, kun silloin tuli ulkomaisissa blogeissa paljon makrameejuttuja vastaan. Tosin kotonani on jo pitkään ollut isäni punoma makrameeamppeli käytössä, joten kyllä tämä taito on ollut jo kymmenisen vuotta aikeissa opetella :D

   Tsemppiä liivin punontaan! Siitä tulee taatusti hieno!

   Poista
 2. En ole erityisen kova sisustusintoilija, joten olen kai tästäkin asiasta tietämätön että makramea käytetään paljon sisustuksessa. Mutta eipä ihme, todella kivannäköinen ja mie ainaski otan tästä itelle idean jos joskus tuollaisen kans väsäisin.

  VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?