Lemon curdia käytetään esimerkiksi macaron-leivosten täytteeseen, kakkuihin, kekseihin, paahtoleivän päällä marmeladin tapaan... mihin nyt ikinä keksii makean kirpsakkaa tahnaa laittaa. Ohjeen löysin täältä. Olen hieman soveltaen kääntänyt ohjeen suomeksi.
Lemon curd eli sitruunatahna
75 g suolaamatonta voita kuutioituna
1,25 dl sokeria
2 sitruunan hieno kuoriraaste
1,25 dl sitruunamehua (noin kaksi sitruunaa)
5 keltuaista
HUOM! Jos löydät luomusitruunoita, osta niitä. Jos et löydä luomusitruunoita, pese ja hankaa sitruunan kuorta hyvin vaikka juuresharjalla. Raasta kuori hienoksi, jottei joukkoon jää kökköjä. Sanomattakin lienee selvää: älä käytä valmista sitruunamehua vaan purista mehu itse.
1. Ota pari ruokalusikallista voita sivuun. Laita loput voit kasariin ja lisää joukkoon puolet sokerista, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Kuumenna seosta keskilämmöllä ja sekoita kunnes sokerikin on liuennut kokonaan.
2. Sekoita kulhossa keltuaiset ja loput sokerit.
3. Kaada kuumaa sitruunaseosta hitaasti keltuaisseoksen joukkoon koko ajan vispaten. Sekoita tasaiseksi.
4. Kaada seos takaisin kasariin ja keitä seosta keskilämmöllä koko ajan vispaten kunnes seos sakenee (vispilästä jää seoksen pintaan jälki). Ota kasari pois liedeltä.
5. Lisää joukkoon loput 2 ruokalusikallista voita ja sekoita kunnes voi on sulanut ja seos on tasainen.
Tarvittaessa voit siivilöidä seoksesta kuorenpalaset ja munakokkareet, jos sellaisia sattuu ilmaantumaan. Itse sain siloista tahnaa ihan ilman siivilöimistäkin. Purkita sitruunatahna desinfioituihin lasipurkkeihin (piripintaan asti) ja säilö viileässä. Jos aiot käyttää tahnan heti, anna sen jäähtyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia ennen käyttöä.
Lemon curdia tein siis ihan vain siksi, että sain panna sitä synttärikakkuni väliin täytteeksi. Vanilja ja sitruuna yhteen soppii, mutta en laittanut niitä pussauskoppiin.
Ei mulla muuta ku et... if life gives you lemons, make lemon curd.
Kuulostaa hyvältä! :)
VastaaPoista