torstai 19. syyskuuta 2013

Satula sateelta suojaan

Tekemättömien töiden listalta voin nyt viivata yli yhden kohdan: satulan sadesuoja. Polkupyörä on ainut kulkuväline, jonka omistan. Kuljen sillä töihin, kauppaan, treeneihin, keskustaan, kaverin luo... mihin nyt ikinä onkaan tarve täällä Turussa kulkea. Joskus sataa, joskus paistaa. Syksyllä lähinnä sataa.


 Nyt te siellä mietitte, että vieläkö tolla tota "jämäkangasta" riittää. No enää ei riitä. Se oli siinä sit. No vähän vielä on, kukkaroon tai johonkin, mutta annetaan sen palan nyt olla taas hetki rauhassa.


Sadesuoja syntyi tekstiilivahakankaasta näppärästi vanhoilla kaavoilla, jotka olin piirtänyt satulanlämmitintä varten joskus pari vuotta sitten. Se satulanlämmitin meni kirjaimellisesti parempiin nokkiin, linnut nimittäin päättivät rakentaa pesän yöksi satulaan unohtuneesta huopaisesta satulanlämmittimestä. Meni kaiketi tarpeeseen.


Satulansuoja syntyy tekstiilivahakankaasta yhdessä hujauksessa, kun ei ole tarpeen edes saumoja huolitella.

1. Piirrä omaa pyöränsatulaasi mukaillen suojan päälliosan kaava paperille. Muista saumavarat, kun leikkaat kangasta. Tällaisessa ompeluksessa istuvuus ei ole niin justiinsa, joten tee suojasta aavistuksen liian suuri.

2. Mittaa päälliosan "ympärysmitta" ja leikkaa yhtä pitkä (+ saumavarat) 12 senttiä leveä suikale kangasta. Ompele suikale päälliosaan kiinni niin, että sauma tulee satulansuojan takareunaan.

3. Taita alareunasta noin kolme senttiä kuminauhakujaa varten ja tikkaa kiinni noin 2,5 senttiä taitetusta reunasta. Muista jättää kuminauhalle pujotusaukko. Pujota lopuksi kuminauha kujaan ja pistä päät solmuun. Helppo homma!


Varauduin jo teippaamaan saumat tiivistysnauhalla (omani olen ostanut Ullakasta), mutta testikäytössä tuo tuntui toimivan hyvin ilman teipattuja saumojakin. Jos tekstiilivahakangas alkaa menettää vedenhylkivyyttään, sen päälle voi suihkauttaa sellaista kankaisille kengille tarkoitettua kosteussuojaa, niin johan hylkii taas.P.S. Voin skannata käyttöönne myös oman satulansuojuskaavani, jos oman satulan kaavoittaminen tuntuu työläältä. Ei tarvitse kuin hihkaista toive kommenttilootaan, niin toiveenne toteutuu pikimmiten!

--
edit. Tässä satulan sadesuojan kaava. Huomatkaa, että satulat ovat erimallisia ja erikokoisia. Yllä ovista kuvista voitte nähdä, minkälaiseen satulaan tämä kaava passaa.

1. Tallenna kaava koneellesi
2. Skaalaa kuva A4:lle
3. Tulosta ja leikkaa kaava ääriviivoja pitkin
4. Leikkaa kankaasta kaavan mukainen pala (kaava sisältää saumavarat)
5. Leikkaa kangaskaitale, jonka koko on 12 senttiä x 84 senttiä
6. Ompele kangaskaitale päälliosaan kiinni niin, että saumakohta jää satulan takareunaan. Ompele takasauma.
7. Taita alareunasta noin kolme senttiä kuminauhakujaa varten ja tikkaa kiinni noin 2,5 sentin päästä taitetusta reunasta. Muista jättää kuminauhalle pujotusaukko (miel. keskelle taakse).
8. Pujota kuminauha hakaneulan avulla kuminauhakujaan ja leikkaa sopivan mittaiseksi. Kuminauhat joustavat eri tavoin, joten oikeaa mittaa on vaikea määritellä tässä ohjeessa: kokeilemalla paras. Solmi (tai ompele) lopuksi kuminauhan päät yhteen.


10 kommenttia:

 1. sika pähhee lompsan lämmitin XD meikäläinen se ei oo sääreväristintään ulkoiluttanu neljään vuoteen(onkohan siitä oikeesti niin pitkä aika?? ) tarttee varmaan lainata pikkukakkosen apurenkaita kun seuraavan kerran pyörkuume iskee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Tuohan on siis sadesuoja, mutta lämmitin on kyllä tekemättömien töiden listalla edelleen :)

   Poista
 2. Hieno...tykkään...
  Pyörä on oiva kulkuvälinen ja kuntokin nousee samalla...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pyörällä pääsee kyllä kaupungissa näppärästi paikasta toiseen :)

   Poista
 3. Kiitos selkeistä ohjeista, jotka tulivat juuri kreivin aikaan! Satulasuojuksen ompeleminen on ollut tehtävälistalla tänä syksynä. :)

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sait satulansuojuksen onnistuneesti ommeltua! :)

   Poista
 4. Hei,
  saapi mieluusti lähettää satulansuojuskaavan - kiitos!!! :)
  - Kikka
  kikkahelena@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Hei,
  saapi mieluusti lähettää satulansuojuskaavan - kiitos!!! :)
  - Kikka
  kikkahelena@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Hei. Suunnittelen tässä oppilaiden kanssa satulasuojusten ompelua. Onko mahdollista saada kaavaa käyttöön - kiitos! :) eveliinahynninen@hotmail.com

  VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?