sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Toilettilaukku: DIY

Vihdoin täällä! Suuri toilettilaukkupostaus! (No postaus ei ole edes kovin suuri, mutta kovan vaivan takana tämä on tuntunut olevan.) Katsokaahan,

- joulukuussa 2014 äitini toivoi joululahjaksi toilettilaukkua
- joulukuussa 2014 Krisse ompeli äidille kullanhohtoisen toilettilaukun (ensin toki pinkin testiversion itselleen)
- huhtikuussa 2015 Krisse sai aikaiseksi postata aiheesta.


Olin suunnitellut uuden toilettilaukun ompelemista jo pitkän tovin. Vanha toilettilaukkuni oli vuosien saatossa päässyt räjähtämään melko pahoin. Vuori oli revennyt ja pohjassakin oli pieni reikä. Kaikkihan sen tietää, reissussa rähjääntyy. Kun äitini toivoi joululahjaksi uutta toilettilaukkua, tartuin vihdoin tuumasta toimeen.Toilettilaukku on ainakin omaan käyttööni täydellisen kokoinen (n. 20 cm x 20 cm x 9 cm): sinne mahtuu kaikki matkan aikana tarvittavat puhdistusaineet sun muut. Sanottakoon nyt vielä, että meikkejä kuljetan erillisessä pussissa.Tämän postauksen venymiseen on kyllä syynsä: tein nimittäin vielä kolmannenkin (!) toilettilaukun tänä viikonloppuna. Tuo kolmas toilettilaukku on siskolleni. Tällä kertaa otin vähän enemmän kuvia työvaiheista, jotta voin kuvien avulla näyttää innokkaille ompelijoille tarkat ohjeet.

Toilettilaukut on tehty tekstiilivahakankaasta ja vettä hylkivästä ulkoiluvaatekankaasta (vuorina). Lisäksi tarvitaan 30-senttinen vetoketju ja jonkin verran kärsivällisyyttä, etenkin jos on yhtä köykäinen ompelukone kuin allekirjoittaneella. Seitsemän kangaskerrosta tuntui olevan koneraukalleni vähän liikaa.

Tämä on periaatteessa yksinkertainen ommella, mutta työvaiheita on niin monta, että malttamattomimmat saattavat tuskastua työn määrään. Mutta on se sen vaivan väärti. Ja minäkin maltoin tehdä kolme!

---

OHJEET

Tarvikkeet:
- 30 - 40 cm päällikangasta (esim. tekstiilivahakangasta tai vahakangasta)
- 30 - 40 cm vuorikangasta (esim. ulkoiluvaatekangasta)
- 30-senttinen vetoketju

Leikkaa tekstiilivahakankaasta seuraavan kokoiset palat:
- 21,5 cm x 53 cm (= keskikappale)
- 11 cm x 19 cm (x2) (= päätykappaleet)
- 11 cm x 3 cm (x2) (= päätykappaleiden yläreunan huolitteluun)
- 18 cm x 3,5 cm (x2) (= kahva)
- 3 cm x 53 cm (x2) (= "nauha" reunojen huolitteluun)
- 10 cm x 4 cm (= vetoketjun pään huolitteluun)

Leikkaa vuorikankaasta seuraavan kokoiset palat:
- 21,5 cm x 50 cm (= keskikappaleen vuori)
- 21,5 cm x 36 cm (= vuoriin kiinnitettävät taskut)
- 11 cm x 19 cm (x2) (= päätykappaleiden vuori)

Ompelu:
1) Vuori ja taskut
- Huolittele vuorin taskukappaleen (21,5 cm x 36 cm) kapeat sivut taittamalla reunaa noin sentin verran nurjalle. Ompele. (Jos vuorikankaasi on purkautuvaa sorttia, muista myös huolitella reuna.)
- Kohdista taskukappaleen keskikohta vuorikankaan keskikappaleen keskikohtaan ja kiinnitä nuppineuloin. Ompele taskukappale kiinni keskikappaleeseen pitkiltä reunoiltaan. 
- Pohja: Mittaa taskukappaleen keskikohdan molemmin puolin laukun pohjan reunat. Pohjan leveys on 9 senttiä, joten laita merkki 4,5 senttiä keskikohdan molemmin puolin. Tikkaa pohjan saumat.
- Tikkaa taskukappaleeseen haluttu määrä taskuja, esim. kaksi tai kolme taskua molempiin kylkiin.


2) Vuorin kiinnitys päällikankaaseen
- Kohdista keskikappaleen vuorikangas (21,5 cm x 50 cm) päällikankaan (21,5 cm x 53 cm) keskelle. Molempiin päihin jää 1,5 senttiä huolitteluvaraa. Ompele vuori kiinni päällikankaaseen pitkiltä sivuiltaan.
- Ompele päätykappaleisiin (11 cm x 19 cm) vuorit.
- Huolittele päätykappaleiden yläreunat "huolittelusuikaleilla" (11 cm x 3 cm). Aseta suikale päätykappaleen yläreunaan oikeat puolet vastakkain. Ompele paininjalan etäisyydeltä ja käännä loppuosa "reunan yli" vuoripuolelle. Käännä huolittelematon reuna taitoksen sisään. Tikkaa taitoksen reunasta.
- Huolittele keskikappaleen kapeat sivut taittamalla ylimääräinen reuna vuorin päälle.

3) Kahva
- Ompele kahvakappaleiden (18 cm x 3,5 cm) pitkät sivut yhteen niin, että saumavarat on käännetty kappaleiden sisään. Huom.! Valmis kahva on noin 2 - 2,5 senttiä leveä.
- Ompele kahva kiinni toiseen päätykappaleeseen haluamallesi korkeudelle. Vaihtoehtoisesti voit kiinnittää kahvan päätykappaleeseen samalla kun ompelet pystysaumoja (= vaihe 4).
4) Laukun kokoaminen
- Ompele päätykappaleiden alareunat kiinni keskikappaleen pitkien sivujen keskelle nurjat (!) puolet vastakkain. Saumavarat jäävät siis ulospäin. Jätä molemmista kulmista 0,5 cm ompelematta.
- Leikkaa halkiot päätykappaleiden alakulmiin. Ks. yllä oleva kuva. (Eli tuo 0,5 senttiä, joka jätettiin ompelematta.)
- Ompele päätykappaleen pystysivut keskikappaleeseen nurjat puolet vastakkain.

Nyt laukun pitäisi näyttää tältä:


5) Reunojen huolittelu
- Huolittele reunat päällikankaasta leikkaamillasi nauhoilla (ks. kuvat alla). Tämä on ehkä ompelun kinkkisin vaihe. Yritä saada kulmat kääntymään nätisti.
- Taita yläreunaan törröttämään jääneet ylimääräiset suirut alla olevien kuvien osoittamalla tavalla.


Nauhojen yläreunojen huolittelu:

6) Vetoketju
- Ompele vetokejun loppupäähän huolittelukappale niin, että kapeat saumavarat (n. 4 mm) ovat käännettynä sisään. Taita siis huolittelukappale kaksin kerroin ja ujuta vetoketju huolittelukappaleen sisään.

Huomaa! Vetoketjun loppupää jää ylipitkäksi roikkumaan, jotta laukun suun saa kokonaan auki.

- Ompele vetoketju kiinni keskikappaleen yläreunoihin. 
VALMIS!


P.S. Ohjeistuksessa on hyvin todennäköisesti jotakin epäselvää. Kysy rohkeasti, jos jokin asia jäi mietityttämään. Kannattaa lukea ohjeet alusta loppuun asti ennen kuin ryhdyt hommiin!

P.P.S. Kuvan toilettilaukussa vetoketjun huolittelukappale on vähän hassun muotoinen siitä syystä, että kangas oli loppua kesken. Koko kangaspalasta jäi jäljelle vain pienen pieni tilkku. Koskaan en ole kangasta näin tarkkaan saanut hyödynnettyä!

6 kommenttia:

 1. Kivan näköinen! :) Tällainen olisi ihana ommella itselle tai lahjaksi esimerkiksi uuteen kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hihkaisepa, jos saat ohjeella toilettilaukun aikaiseksi! :)

   Poista
 2. Tosi kiva ja selkeä! :) Joulukuusta huhtikuuhun-tahti kuulostaa oikein hyvältä tahdilta :'D Itsellänikin on pari juttua, jotka on varmaan odottanu kohta vuoden blogiin pääsyä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos ohjeista saa selvää. Kamalan vaikeaa yrittää sepostaa työvaihteita!

   Toisinaan tekeleille käy niinkin, että ne eivät koskaan pääse blogiin asti, jos ei vain saa aikaiseksi ottaa niistä kuvia :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti joukkoon ei ole lipsahtanut kömmähdyksiä :)

   Poista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?