tiistai 23. helmikuuta 2016

Pyöreän pöydän kunnostus (DIY)

Suurin osa omistamistani huonekaluista on joko perittyjä, ilmaiseksi saatuja tai kirpparilta haalittuja. Ruokapöytäni kuuluu ensimmäiseen sarjaan. Ikää pöydällä on enemmän kuin minulla.


Samaisen pyöreän pöydän ääressä on juhlittu ensimmäiset syntymäpäivät ja syöty lukuisia lauantaisaunamakkaroita. Nelivuotiaan Krissen ilmeestä päätellen hetket ovat myös olleet onnentäyteisiä.  (Hieman huvittaa myös tuo vuoden 1989 näkemys nakukakusta. Toivon, että se on britakakku.)


Muutama vuosi sitten päätin kaivaa pöydän kotikodin vintiltä takaisin käyttöön. Jalat oli ruuvattu pöytään uudelleen jo niin monta kertaa, että oli vaikea löytää levystä uusi "puhdas" kiinnityskohta. Aikomuksenani oli jo silloin kunnostaa pöydän pinta, mutta Turussa asuessani ei sopivaa paikkaa ja aikaa kunnostamiselle ollut. Nyt muutettuani takaisin Poriin tuli vihdoin hyvä mahdollisuus pistää pöytä uuteen uskoon.Ensin hioin pöydän pinnasta tasohiomakoneella vanhan lakkakerroksen irti. En ollut koskaan ennen tasohiomakonetta käyttänyt, mutta eipä se vaikeaa ollut. Yllättävän nopeasti hiomapaperin pinta kului, joten kannattaa varata vaihtureita reilusti. Suosittelen myös ottamaan ihan alkuun melko karkean paperin, jotta paksun lakkakerroksen saa tämän vuosituhannen puolella katoamaan. Vaikka oli pelit ja vehkeet käytössä, meni hiomiseen muutama päivä.

Sisätiloissa en rupeaisi lainkaan hiomaan, sen verran pölyistä puuhaa oli. Melko varovainen sai myös olla, ettei hionut liikaa: kun lakka on poissa, ei viilua parane hioa yhtään enempää (ainakaan, jos viilu on yhtä ohutta kuin minun pöytälevyssäni).
Seuraavaksi vahasin koivuviilupinnan valkoiseksi. Käytin kotimaista Osmo Coloria (sävy lumi), joka ei sisällä eliömyrkkyjä eikä säilöntäaineita. Vaha oli helppo levittää tasaiseksi vaahtomuovipensselillä, mutta melkoiset huurut siitä irtosi, joten hyvin ilmastoiduissa tiloissa näitäkin hommia on tehtävä. Ensimmäisen vahakerroksen puupinta imaisi miltei kadoksiin, joten sivelin parin vuorokauden kuluttua pintaan vielä uuden vahakerroksen.

Vahattu pinta on hengittävä ja kestävä, ja pinta hylkii myös värjääviä aineita, kuten kahvia ja punaviiniä. Näin muutaman kuukauden käytön jälkeen ei pinnassa näy lainkaan käytön jälkiä, mutta jos pinta ajan saatossa kuluu, voi sen vahata uudelleen. Kauppiaan mukaan vaha säilyy purkissaan ainakin viisi vuotta, joten ei tarvitse edes mennä ihan heti uudelleen ostoksille, jos pinta pitää uusia.


Joskus eivät edes rautakaupan valikoimat riitä, vaan on käytävä miesten Tiimarissa, jotta löytäisi tarvittavat aineet ruokapöytänsä kunnostukseen. Jynssäsin aavistuksen ruostuneet, kromatut jalat Motonetista löytämälläni metallinpuhdistus- ja kiillotusaineella entiseen loistoonsa. Samaisella aineella, jolla karvanoppajonnet kiillottavat mautojensa vanteita.

Työtunteja meni niin monta, että en kärsi edes laskea. Lopputulos on kuitenkin niin hyvä, että ei sillä niin ole väliäkään. Sellainen siitä tuli: melkein kuin uusi. Kaiken vaivan väärti.

8 kommenttia:

 1. Vau miten tyylikäs pöytä, ja koti muutenkin! Kodista tulee heti persoonallisempi kun kalusteet eivät ole pelkkää Ikeaa. Meiltäkin löytyy paljon saatuja/perittyjä huonekaluja, mutta kokonaisuus ei ehkä ole kovin yhteneväinen...:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan täällä Ikeaakin, mutta onneksi enimmäkseen muuta :) Tykkään kyllä siitä, että esineillä on tarina.

   Poista
 2. Ehdottomasti joka kodissa pitää olla vähintään yksi tuollainen huonekalu, jonka tarinaa ei oikein voi kiteyttää yhteen sivulauseeseen! :) Tyylikäs lopputulos! (Naurattaa tuo "kasarin nakukakku-versio" :'D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Mitä monivivahteisempi tarina, sen parempi :)

   Ja kiitos!

   P.S. Muistin lapsuudesta vain sellaiset nonparellikakut. Tätä nakukakkua en muistanut laisinkaan :D

   Poista
 3. Todella upea lopputulos - todellakin vaivan väärti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joskus täytyy jaksaa nähdä vaivaa haluamansa lopputuloksen saavuttamiseksi.

   Poista
 4. Osmosta tulee nätti pinta, mutta haju on kyllä ihan hirveä!

  Mä muistelisin 80-luvulla suositun myös sokerikakkupohjia, joiden välissä ei todella ollut muuta kuin jotain marmeladia ja ehkä vähän kermaa. Mutta Brita-kakku on kyllä aliarvostettu herkku, pitäisi tehdä sitä taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kyllä kovasti tuosta pinnasta!

   Oi jospa pääsisi aikamatkaamaan 80-luvulle, jotta voisi selvittää, oliko kyseessä todella vain sokerikakkupohja ilman kuorrutetta :)

   Poista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?