tiistai 18. kesäkuuta 2013

Minibudjetin keittiöremppa #2 | Kokemuksia kaakelimaalista

Uudet tasot vaativat rinnalleen uusia kaakeleita. Kaakeleita ei kuitenkaan ruvettu vaihtamaan, kun budjetti ei moista sallinut eikä perusteellinen keittiöremontti nyt ollut muutenkaan ajankohtainen. Uusien laattojen asentamisen sijaan maalasin vanhat kaakelit kauttaaltaan valkoisiksi. Ronsealin kaakelimaali tuli ensimmäisenä vastaan kaakeleiden maalausta kuukletellessani, ja vain sitä oli rautakaupassakin kaupan. Yhden purkin (750 ml)hinta kieppuu siinä neljänkympin tienoilla ja siitä riittää kuudesta kahdeksaan neliöön. Yhdellä purkilla pärjää siis aika pitkälle.


Valmistelu

Ennen maalaamista oli kaakelit kuitenkin puhdistettava maalipesuaineella. Jos saumat ovat vioittuneet, ne pitää luonnollisesti korjata ennen maalaamista. Ennen telaan tarttumista suojasin vielä tason reunat ja sähkörasiat teipillä, jottei maali pääse niitä sotkemaan.

Maalin levitys

Ronsealin opastuksessa lukee, että maali levitetään vaahtomuovitelalla. Väärin. Maalarimestari kertoi jonkun asiakkaan vaahtomuovitelan sulaneen tuossa myrkyssä. Ohjeessa lukee myös, että telan jälki on tasoitettava hienolla tasoitussiveltimellä. Väärin. Sillä ei saa kuin rumia viiruja aikaan.

Valitsin siis maalarimestarin avustuksella työvälineekseni nukkaamattoman piskuisen telan. Kaakelimaali on hyvin valuvaista sorttia, joten maltti on valttia. Vaikka maalaamani kaakelit olivat jo valmiiksi melko vaaleat, tiesin jo työhön ryhtyessäni, että kaksi kerrosta on vedettävä (vaikka purkissa lukeekin, että yleensä yksi kerros riittää). Älä siis edes yritä saada ensimmäisellä kierroksella täysin peittävää lopputulosta, vaan pidä huoli siitä, että maali ei ala valua.

Vasemmassa reunassa kaksi kerrosta, oikeassa reunassa yksi kerros kaakelimaalia.


Ongelmatilanteet

Toinen kerros alkoi hienosti, maali tuntui peittävän hyvin kaikki läpikuultavat kohdat. Hetken päästä alkoi kuitenkin tapahtua kummia: alimmaisten kaakeleiden alareuna alkoi uhkaavasti kupruilla. Epäilen moisen johtuvan siitä, että alareunaan jää väkisinkin aavistuksen paksumpi kerros kuin muualle. Päätin jatkaa hommia, sillä kokemuksesta tiedän, että hätiköimällä ei tule kuin... sanonko mitä. Muutoin näyttää nyt todella hyvältä, mutta kaakeleiden alareunaan maalin alle on noussut ilmakuplia. Ongelmiin on tapana löytyä ratkaisu, uskon tälläkin kertaa niin käyvän.Aprikoin nyt jonkinmoisen listan asentamisen kannattavuutta. Olen kuullut, että kaakelimaali on herkkä kaikenlaiselle hankaukselle, joten senkin puolesta olisi fiksua panna välitilan ja tason väliin jonkin sortin puskuri. Minä kun heiluttelen joka tapauksessa rättiä melko ahkerasti. Korkeahkolla metallisella listalla saisi myös kivasti särmäkkyyttä melko simppeliin väritykseen. Perinteinen sisäkulmalista toimisi tietenkin myös. On pistettävä vuokraisännän kanssa neuvottelut käyntiin.

5 kommenttia:

 1. Liityin lukijaksesi, tykkään aina kaikista minikeittiörempoista :)

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa! Sinullakin on todella kivan oloinen blogi, jään seurailemaan! :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Googlailin kaakelimaalia ja löysin tämän! Voiko näin pitkän ajan päästä vielä kysyä, että miten maali on kestänyt pyyhintää ja roiskeita? Entä mitä alareunan kupruille kävi?

  VastaaPoista
 4. Maali kestää hyvin pyyhintää, mutta muutama kolhu maaliin on tullut, kun olen onnistunut jollakin terävällä kaakelia huitaisemaan. Peitin alareunan kuprut listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minäkin täällä kaakelimaalilla maalaisin ja alareunan kuprut ahdistaa. Mistä löysit listaa alareunaan, kovasti etsiskelin netistä, mutta minun silmiin ei pistänyt mistään. Kiinnostaisi kuva listasta lähempää :) sekä vinkkejä kiinnitykseen.
   Kiitos ihanasta blogista, paljon ideoita olen saanut omiin tuunauksiin :)

   Poista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?